Lubee is 24/7 bereikbaar voor advies of vragen via het volgende telefoonnummer

085-0160900
8 maart 2019

Pinnen in Duitsland lang niet altijd mogelijk

Pinnen in Duitsland? Lang niet altijd mogelijk

Een dagje op bezoek gaan bij onze oosterburen is altijd leuk. Maar waar je in Nederland gewend bent dat je in vrijwel alle winkels en restaurants kunt pinnen, is dit in Duitsland lang niet altijd het geval. Ergens een kopje koffie drinken op een terras, inslaan bij een grote supermarkt of een dagje kleding shoppen. Dat doen wij Nederlanders niet alleen graag in onze eigen steden, maar ook vaak over de grens. Maar helaas gaat betalen met een pinpas daar lang niet altijd zo makkelijk als hier. Ondanks dat Duitsland en Nederland buurlanden zijn, lijkt er op dit gebied toch een groot verschil te bestaan. Onze oosterburen hebben het niet zo op pinbetalingen. Als je gewend bent om in Nederland overal met je pinpas te kunnen afrekenen, kan je in Duitsland nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Waar ligt dat eigenlijk aan?

Waarom pinnen Duitsers zo weinig?

Uit onderzoek blijkt dat Duitsers in 2017 nog 74% van hun betalingen met contant geld deden. In Nederland was dit slechts 40%. Waarom betalen zij zo graag met cash? Uit enquêtes blijkt dat Duitsers dit doen omdat ze er nu eenmaal aan gehecht zijn. Ze beschouwen contante betalingen als veiliger, duidelijker en anoniemer. Daarnaast hebben ze voor hun gevoel zo meer controle over hun betalingen. In veel winkels en cafés zijn pinbetalingen dan ook niet eens mogelijk. Of pas vanaf een bepaald bedrag, zoals boven de 10 euro. Waar dit ook mee te maken kan hebben is dat als er met pinpas wordt betaald, 0,2 procent van het aankoopbedrag in rekening wordt gebracht voor de winkelier. Wanneer er met een creditcard wordt betaald is dit zelfs 0,8 procent. Al deze factoren leiden ertoe dat een gemiddelde Duitser zo’n 107 euro aan contant geld bij zich draagt in zijn portemonnee.

In Nederland pinnen we juist steeds vaker

Terwijl onze oosterburen nog steeds huiverig lijken als het op pinnen aankomt, is hier in Nederland het tegenovergestelde het geval. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wij Nederlanders ieder jaar meer betalingen met onze pinpas doen ten opzichte van contant geld. Zou dat dan toch een cultuurverschil zijn? In Nederland vinden consumenten het in ieder geval erg handig wanneer zij in een winkel of restaurant met hun pinpas kunnen betalen. Sterker nog, men gaat er inmiddels vanuit dat dat eigenlijk overal wel kan. Vandaar ook de verbazing wanneer we naar Duitsland gaan en erachter komen dat pinnen geen optie is. In Nederland kan er tegenwoordig zelfs ook vaak aan de kraam en op evenementen worden gepind. Een mobiele pinautomaat huren biedt hiervoor mogelijkheden. Alles om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken.

Pinnen in Duitsland: toekomstmuziek?

Maar weer even terug naar Duitsland. Het is wel duidelijk dat betalen met je pinpas in Duitsland een stuk minder gebruikelijk is dan hier in Nederland. Maar hoe zal dat er in de toekomst uit gaan zien? Ondanks dat de Duitser sterk gehecht zijn aan hun contante geld, lijken er voorzichtig aan ook andere geluiden te horen te zijn. Zo is er onlangs in Hamburg een café geopend waar alleen maar met pin betaald kan worden. In Duitsland uniek, maar in Nederland kijken we daar niet meer van op. Eigenaar Argin Keshihian Namagerdi geeft aan: “Het is niet efficiënt om aan contant geld vast te blijven houden. Als een horecagelegenheid alleen pinbetalingen accepteert, bespaart dat veel tijd. Mijn collega’s hoeven aan het einde van de dag bijvoorbeeld geen geld te tellen. We hoeven ook geen reis naar de bank te maken of te regelen dat het geld daarheen wordt vervoerd. Daarnaast is het hygiënischer, omdat niemand het contante geld hoeft aan te raken,” zo verteld hij aan het tijdschrift IT Finanz Magazin.

Contant geld meenemen

Het lijkt dus alsof er langzamerhand meer initiatieven komen om meer te gaan binnen en minder betalingen met contant geld te doen in Duitsland. Zo gaan de Duitsers binnenkort ook stoppen met het produceren van 500 euro briefjes. Ondanks deze kleine veranderingen, lijken de Duitsers voorlopig nog gretig vast te houden aan hun manier van betalen. Dus ga je binnenkort een dagje winkelen in Duitsland? Zorg er dan voor dat je genoeg contant geld meeneemt. Want de kans is groot dat je pinpas niet overal als geldig betaalmiddel geldt.

Bron: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/204725/Pinnen-in-Duitsland-Nur-Bargeld-bitte

Zekerheid in betalingen.
Informeer of bestel

Bestel direct Neem contact op

Copyright 2023 Lubee - Algemene voorwaarden - Privacy Statement