Lubee is 24/7 bereikbaar voor advies of vragen via het volgende telefoonnummer

085-0160900
5 september 2014

Banken willen pintransacties ook in het weekend verwerken

pin transactiesBanken willen pintransacties ook in het weekend verwerken

Banken zijn doorlopend op zoek naar mogelijkheden om pintransacties zo snel mogelijk te verwerken. De meest moderne systemen zorgen voor een haast directe verwerking, waardoor een winkelier het betaalde bedrag direct op de rekening krijgt bijgeschreven. Tijdens feestdagen en in de weekenden vinden er echter geen verwerkingen plaats, iets waar de banken graag vanaf willen. Volgens Gijs Boudewijn van de Betaalvereniging Nederland kunnen de banken hier weinig aan doen, maar zoeken ze toch naar een oplossing.

Geen verwerking op feestdagen en in het weekend

Winkeliers lopen miljoenen mis, omdat het systeem voor de verwerking van betalingen niet beschikbaar is tijdens de weekenden en op feestdagen. De banken zijn tijdens die dagen bovendien dicht, waardoor er op geen enkele manier een verwerking plaats kan vinden. Een bedrag dat tijdens Pasen op donderdag gepind wordt, staat in de volgende week pas op dinsdag op de rekening van de winkelier. Dit leidt tot enorme gemiste bedragen voor de winkeliers, waardoor het volgens de banken van belang is dat hier verandering in komt.

Centraal systeem van de ECB

De banken wijzen echter op het feit dat het probleem eigenlijk niet bij hen ligt, ook al zijn zij in de weekenden en tijdens feestdagen gesloten. We maken voor de verwerking van de pintransacties gebruik van een centraal systeem van de ECB, de Europese Centrale Bank. Zelfs op het moment dat de banken hun deuren tijdens weekenden en feestdagen zouden openen hebben ze geen toegang tot dit systeem, waardoor het niet zomaar mogelijk is om de pinbetalingen te verwerken en het geld op de rekening van de winkelier bij te schrijven. Het is volgens de banken wat dat betreft geen kwestie van niet willen, maar vooral een kwestie van niet kunnen.

Mogelijkheden van de banken

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de banken in Nederland van mening zijn dat er wat dient te gebeuren om tot een oplossing te komen. In Nederland zien we het probleem, al is dat in veel andere landen nog niet het geval. De banken gaan daarom op zoek naar een nationale oplossing, om het Europese systeem wellicht te kunnen omzeilen. Op die manier willen de banken er uiteindelijk voor proberen te zorgen dat betalingen sneller op de rekening van de winkelier staan, zoals dat tijdens de rest van het week en het jaar ook het geval is.

Zekerheid in betalingen.
Informeer of bestel

Bestel direct Neem contact op

Copyright 2023 Lubee - Algemene voorwaarden - Privacy Statement