Lubee is 24/7 bereikbaar voor advies of vragen via het volgende telefoonnummer

085-0160900
4 oktober 2014

Nog altijd geen duidelijk alternatief voor de chipknip die verdwijnt

chipknipNog altijd geen duidelijk alternatief voor de chipknip die verdwijnt

De chipknip zal per 1 januari 2015 verdwijnen, maar er is op dit moment nog geen duidelijk alternatief beschikbaar om een vlotte betaling zonder pincode uit te kunnen voeren. De Betaalvereniging Nederland, de eigenaar van het merk Chipknip, ziet op dit moment het contactloos betalen als het beste alternatief. De vereniging geeft echter ook aan dat het contactloos betalen nog onvoldoende ‘volwassen’ is, om de chipknip op een degelijke wijze te kunnen vervangen.

Contactloos betalen nog in een prematuur stadium

Het contactloos betalen lijkt nog in de kinderschoenen te staan. Op dit moment is ongeveer 25% van de betaalpassen hiervoor geschikt, maar is het bij slechts 42.000 betaalautomaten mogelijk om er gebruik van te maken. Het gaat hierdoor om slechts 14% van alle betaalautomaten, in de andere gevallen zal de consument moeten pinnen, of contant moeten afrekenen. Bovendien hebben nog niet alle banken de techniek omarmt en gebruiken ze hiervoor bovendien verschillende methoden. Verschillende banken bieden het contactloos betalen aan via de bankpas om ook mee te pinnen, anderen kiezen voor een integratie via het gebruik van een mobiele telefoon.

Pasjes nog lang niet allemaal geschikt

In Nederland zijn er ongeveer 24 miljoen betaalpassen in omloop, waarvan er op dit moment zo’n 6,5 miljoen geschikt zijn voor contactloos betalen. Met name ING, de grootste bank, zet hier groots op in. Ruim 5 miljoen van de 8,5 miljoen passen van deze bank zijn inmiddels geschikt voor het contactloos betalen. De bank geeft echter aan dat consumenten hun pinpas pas vervangen op het moment dat deze niet meer geldig is, iets wat in veel gevallen pas in 2018 aan de orde is. Het is mogelijk om via de website kosteloos eerder een nieuwe pas aan te vragen, maar dat betekent dat klanten hier zelf om moeten vragen.

Gebruik van chipknip beperkt

De Chipknip werd in 1995 ingevoerd, om snelle betalingen mogelijk te maken zonder dat er een pincode nodig is. Op die manier moesten kleine contante betalingen tot het verleden gaan behoren, al is dat er nooit volledig van gekomen. Er vond een piek plaats in 2011, waarna het gebruik steeds een beetje verder is teruggelopen. In de eerste helft van 2014 werd er toch nog 50 miljoen keer betaald met de chipknip. Dit gebeurt vooral binnen de catering en in parkeergarages. Toch zal de chipknip per 1 januari 2015 niet meer bestaan en dient er daarom een alternatief te komen.

Zekerheid in betalingen.
Informeer of bestel

Bestel direct Neem contact op

Copyright 2023 Lubee - Algemene voorwaarden - Privacy Statement